Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2008 15:04 - Мистър Пропър за избирателни списъци
Автор: gecheva Категория: Политика   
Прочетен: 709 Коментари: 0 Гласове:
0



Мистър Пропър за избирателни списъци

Евелина Гечева

Как се чистят избирателни списъци? Така наречените мъртви души в тях надживяха съвсем като истински много избори, няколко парламента и трима държавни глави.

Слава богу, появиха се политици, които сериозно са решили да отделят изборите от всичко, което ги опорочава. Идеята дойде от СДС и поне засега се подкрепя от всички депутати. Регистрацията, която се предлага, е напълно възможна. Ако всеки гласуващ има изборна книжка, в нея няма как два пъти да се отметне гласуване. Каквито и шмекерии да ти хрумнат, остават нереализирани.

Този малък документ е предлаган от различни политици много пъти. В старите зелени паспорти се удряше печат при гласуване. С въвеждането на личните карти това стана невъзможно. Поради липсата на гъвкавост и най-вече на координация между избирателните секции редовно се откриват лица, гласували в един и същи ден, но на различни места. Можем само да се досещаме, че е и за една и съща партия.

Книжката премахва тази машинация, но може да донесе и добавени стойности. Притежавайки такъв документ, хората може би ще се вгледат малко по-сериозно в собствената си избирателна активност. Българинът обича всичко, което е черно на бяло. И което може да пипне с ръка. Сега, ако идеята се приеме, ще му се даде възможност да заобича собственото си право на вот. То, както знаем, е след последните му грижи години наред.

От СДС искат още се въведе мажоритарен елемент, като вместо твърди партийни листи се използват преференциални с нулев праг или праг до три процента. Прагът показа своето безсмислие още на евровота. Излишно е да гласуваш за предпочитан от теб човек, ако придвижването му към избираемо място се затруднява по закон.

Прекалено многото партии също са обичайното зло по всички избори. С цел да се редуцира тази навалица се предлага въвеждане на по-висок депозит – както за тях, така и за независимите кандидати. Тук авторът не е съвсем като Мистър Пропър, който само чисти, а като нещо по-радикално. Защото току-виж – изтребил ги до крак. Всеки знае, че заради ниската миза изборите се превръщат в комедиен сериал с Кире Либераловци в поддържащите роли.

Екзотиката в българската избирателна фауна може съвсем да изчезне, ако се създаде постоянно действаща Централна избирателна комисия. Дали тя ще има 12 члена, както Конституционния съд, и дали като мандатът им ще бъде пет години, са подлежащи на обсъждане детайли. По-важното е, че най-сетне в държавата ще има орган, който да има авторитет пред обществото. И който най-сетне да почисти след 18-те години тържество на кебапчетата.

Вестник "Политика", 7.03.2008



Тагове:   Мистър,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gecheva
Категория: Политика
Прочетен: 195758
Постинги: 174
Коментари: 108
Гласове: 845
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930