Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2008 17:10 - Пари за депутати - money for nothing
Автор: gecheva Категория: Политика   
Прочетен: 872 Коментари: 0 Гласове:
0



Изучихме чиновниците на компютър и английски. Сега им плащаме, че са квалифицирани

Българските чиновници като цяло са висококвалифицирани. Особено в последно време. Квалификацията им удари невиждани висоти, след като с нашите пари, сиреч от бюджета, им бе платено обучението по английски и компютър. Простосмъртните сами си ги плащат.
През 2005 г. министър Николай Василев беше изумен - и с право! - от факта, че кандидат-чиновниците нямат тези елементарни умения. Ако ги имаха, нямаше да опрат до предлаганите тогава 300 лева заплата. В частния сектор тази цифра отдавна е седмично възнаграждение.
По същото онова време един проспериращ консултант по европроекти ми каза, че парите от ЕС не се усвояват, защото нашите чиновници масово не знаят английски. Мислех, че се шегува. Оказа се истина. И друго се оказа - че тези, които добре говорят английски, добре се облажват от еврофондовете. И много бързо се изнасят в частната зона като консултанти. Но това е друга тема.
Минало-заминало. Имали сме бол пари, изучили сме ги. Сега обаче се водят спецове и заради невероятните им административни умения заплатите им растат. Вече по-бързо от тези в частните фирми.
Администрацията трябва да е добре платена, спор няма. Депутатите - също. Вярно е, че получаваните от тях пари в момента са несъизмерими с европейските. Но това важи за всеки българин.
Проблемът не е само в парите, а в това, че твърде малко хора в днешната администрация са експерти в некомпрометирания смисъл на думата. Ако човек срещне някъде такова лице, се впечатлява. А би трябвало да е обратното.
Тежкият депутатски труд също е с прогресивно растящо заплащане. Няма как да е другояче, след като то е обвързано със средната заплата. Тя пък расте по свои собствени правила и най-вече по правилата на статистиката, Господ здраве да й дава.
И ако за администрацията е оправдано да взема пари, понеже чакаме от нея реални неща, с депутатите не е съвсем така. От тях няма какво да чакаме. Каквото можаха - дадоха (някакви закони в услуга на някакви хора). Каквото имаха - показаха (перманентно празна зала и законно гласуване с чужди карти) . Каквото искаха - взеха (сами ще решават колко от парите ни да харчат).
Добре би било преди края на мандата си депутатите да последват челния пример на чиновниците и да гласуват бъдещото си редуциране. И без друго половината от тях няма да влязат отново. По-добре да резнат бройката на следващата вълна до стотина души.
Колеги от опозицията, ето такава подписка със сигурност ще успее.

Вестник "Политика", 15-21.08.2008 г.


Тагове:   money,   Nothing,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gecheva
Категория: Политика
Прочетен: 195615
Постинги: 174
Коментари: 108
Гласове: 845
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930