Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2008 22:55 - Юли ще бъде май
Автор: gecheva Категория: Политика   
Прочетен: 741 Коментари: 0 Гласове:
0



ЕВЕЛИНА ГЕЧЕВА

Юли може да стане май за БСП, ако изборите за наш и за Eвропейски парламент са на две отделни дати догодина. Засега се очертава именно такъв вариант. Събиране на две гласувания в едно у нас не се е случвало досега. Не само защото по Конституция не е разрешено, а и защото никога не са се стичали обстоятелствата по такъв начин. За 2009-а обаче се стичат. Имаме уникалния шанс с едно отиване до урните да упражним два вота. Но дали това ще се случи?

Ако стане, избирателната активност вероятно ще е по-висока. Според експерти това е плюс предимно за малките партии, които ще имат повече шансове. Ако изборите останат на две отделни дати, най-много ще спечели БСП, а вероятно и ГЕРБ. Първата партия ще извлече максимума от своя твърд електорат, а втората ще използва шанса си да увеличи представителството си два пъти, вместо един. По неофициални данни на социалистите обаче симпатизантите на ГЕРБ няма да бъдат чак толкова мотивирани, че два пъти да се разходят до избирателните секции.

Засега социолозите не прогнозират какви проценти ще вземат БСП и ГЕРБ, ако изборите са поотделно и какви - ако са слети. Това със сигурност ще бъде интригата на идващата политическа година. Но с подобни изчисления едва ли някой би се наел половин година преди и без друго сложния вот.

Гласуването в един ден може да стане, ако се промени основният закон на страната. В него е записано, че изборите за парламент се провеждат до два месеца след изтичане на мандата на стария. Това означава между 26 юни и 25 август 2009 г., примерно - през юли.

Датата за евровота пък е фиксирана за дните между 4 и 9 юни. За да бъдат двете гласувания в един ден, в Конституцията трябва да се запише, че изборите за български депутати се провеждат до един месец преди изтичане на мандата на предишното Народно събрание. Но повечето политици са скептично настроени към подобна промяна.Парламентарно представените партии все още не са се разбрали по въпроса, дори не са започнали да го обсъждат.  "Атака" и НДСВ са единствените, които имат категорична позиция "за". Те настояха да се проведе обсъждане в парламента, но то все още не се е състояло.

От НДСВ подходиха съвсем прагматично. Обявените от тях аргументи бяха повишаване на избирателната активност и спестяване на около 20 млн. лв. От бюджета. Сумата изглежда се вижда незначителна за противниците на идеята. А такива има в почти всички парламентарни групи. В самите жълти редици обаче също се дочуват гласове "против". Някои царски юристи смятат, че такава поправка не си струва да се прави заради еднократно стечение на обстоятелствата. Те твърдят още, че Брюксел няма да погледне с добро око на сливането, защото така ще се омаловажи евровотът.Процедурно нещата не са много сложни, но не са и съвсем проста работа. За да мине промяна в Конституцията, тя трябва да бъде подкрепена от три четвърти от депутатите. Което означава, че поправката по никой начин не може да мине без съгласието на левицата.

Социалистите обаче не са особено ентусиазирани. "По-скоро не възприемаме предложението", заяви шефът на червената група Ангел Найденов. Но пък негови колеги от левицата не скриха, че мислят по друг начин. "На фона на финансовата криза и намеренията да се ограничават харчовете би било разумно да се пестят пари, като се гласува в един ден", казаха червени депутати.

Опозицията също не е единна по казуса. Веселин Методиев от ДСБ изрази подкрепа за идеята, но без да се ангажира дали това е официалната позиция на партията. Йордан Бакалов от ОДС пък се застрахова, че е рано да я коментира.

На практика към момента липсва политическа воля за осъществяване на този замисъл. А има и други пречки. Според действащото българско законодателство месецът за предизборна агитация не може да съвпада с действащ парламент. Освен това Конституцията не позволява саморазпускане на парламента заради редовни парламентарни избори. Като прибавим тромавата процедура, съпътстваща променянето на основния закон, се очертава истински вот-маратон догодина.

 

ДВЕ В ЕДНО - очаквано добра комбинация

 

Hа НДСВ принадлежи идеята изборите за евродепутати и за български парламент да бъдат на една дата през следващата година. Освен министър Николай Василев в аргументирането на това предложение се включи и заместник-председателят на парламента Камелия Касабова. Тя припомни, че 20 милиона лева разлика никак не са малко.

"При положение че ние в момента стесняваме всички разходи на министерства, 20 милиона не е сума за подценяване. Това са стипендиите на всички студенти за една година. Така че ние не можем да си позволим това разточителство", заяви в ефира на БНР Камелия Касабова.

Наскоро решение за сливане на два вота в един ден взе и Великобритания. Този пример бе изтъкнат като положителен от зам.-шефката на НС. "Изборите за местен парламент бяха насрочени за 14 май, но след като разбраха кога трябва да проведат изборите за Европарламент, те отмениха първоначално насрочените местни избори и насрочиха изборите в една и съща дата, някъде в рамките на юни, когато ще се проведат тези за Европарламент", подчерта Касабова. Тя прогнозира, че ще има безпрецедентно ниска избирателна активност. "На практика в условия на финансова криза ще бъде конституиран един парламент с много ниско политическо представителство, фундаментът ще бъде много стеснен. Всички развити общества показват, че в случай на криза се нуждаят от едно максимално обединение на всички обществени сили, за да може държавният кораб да се изведе в едни по-спокойни води", каза още Камелия Касабова. "Трудно мога да си представя, че българският избирател, който все по-рядко и по-рядко отива до урните, през 20 дена ще ходи на избори", посочи тя. Изходът от този казус според Касабова е конституционна промяна.

 

"Колкото и да въртим хипотезите, те са три възможни. Едната е да се изисква друго тълкуване от Конституционния съд, а именно, че мандатът започва да тече от датата на клетвата. Малка вероятност е КС да промени това свое разбиране и нагласа. Ако се приеме това нещо, изборите биха могли да бъдат отдалечени в един малко по-активен вече период, което ще бъде септември. Но това за мен не е особено работещ механизъм. Другата възможност, не вероятност, много малко вероятно е да се случи, е да се преиграе механизмът 99 от конституцията. Правителството предсрочно да си подаде оставка, да се назначи служебен кабинет, да се назначат избори. Забравяме за тази хипотеза, защото е илюзорна".

Според Касабова единствената възможност е промяна на Конституцията - "в един съвсем кратък текст, в който да се даде възможност и един месец преди края на мандата на редовен парламент да могат да се насрочват избори". Тя призова за незабавни политически консултации по въпроса. "Не можем само от камбанарията на собствения си политически интерес да решаваме този въпрос с изключително национално значение. Решаването му е едно отговорно държавническо поведение. И тъй като все пак знам как се променя Конституция, имаме вече опит в два парламента подред, затова е необходимо и технологично време, едни малко по-сложни процедури", посочи зам.председателт на парламента.

Ако се постигне нужното политическо съгласие, двата вота ще са в един ден. И това "две в едно" може да се окаже една наистина добра комбинация, очаквана от голяма част от българското общество.

Вестник "Политика", 12-18 декември 2008 г.


Тагове:   май,   юли,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gecheva
Категория: Политика
Прочетен: 195512
Постинги: 174
Коментари: 108
Гласове: 845
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930