Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2008 14:20 - БСП си отряза опашката. И си я приши отпред
Автор: gecheva Категория: Политика   
Прочетен: 902 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.01.2009 14:13



Ново бюро със стари хватки
Със стари и до болка познати хватки бе съставено новото Изпълнително бюро на БСП. С аргумента, че трябва да се концентрират изцяло в работата си, двама министри бяха отстранени. В същото време други двама останаха, както и самият премиер.
Няма лошо, ако шефът не харесва работата на някого, да не го предложи. Само дето е по-добре това да стане с добре обмислени и добре поднесени аргументи. В случая Станишев изпадна в ситуацията другарите му да го сравняват с един друг лидер, според когото като няма човек, ­ няма и проблем.
Старите хватки навяват и други подозрения ­ - че БСП се опитва да си отреже опашката и даже успява. Но тутакси си я пришива отпред ­ - слага Корнелия Нинова за говорител. Това пък даде повод на Илия Божинов да попита дали това е неговата партия или някаква корпорация.
И други питания се чуха след историческия пленум (за неосведомените ­ - всеки пленум на БСП след Априлския през 1956-а е исторически. Който не знае това, а е социалист, го научава, но късно).
Питаха се редовите другари дали увеличаващият се брой дами в партийното ръководство е някакъв припев "контролирай ме нежно" или е друг припев, целящ заглушаването на нежното контролиране от друг характер. Питат и отговор не чакат.
Дамите, впрочем, не са за подценяване. Дора Янкова е безспорен фаворит по влияние в партията, пък е и шеф на Сдружението на общините. Не е решила, не е спретнала пуч.
Светла Бъчварова е силна и с познанията си, и с влиянието си в селските региони, за които ще отговаря. А те, както се знае, са далеч по-обширни по територия от жълтите павета. Семра Изетова пък има опит и в партийните дела, и в административните.
Към тях се добавят зам.-министърът на образованието Ваня Добрева, дъщеря на червения професор Чавдар Добрев, Катя Николова, която просто е един чист човек (няма много такива в политиката) и Мая Манолова, която ще отговаря за синдикатите и работодателите. Това съвместяване е като да си адвокат на "Левски" и ЦСКА едновременно, но това е разказ от друго време и с други главни герои.
Много е стар подходът, при който се дава квота на жените, на младежите и на мъжете с по-фина чувствителност. БСП го спазва с надеждата да успее да привлече електорат от всякакъв тип.
И друга стара хватка осъществиха на "Позитано" 20 ­ - да се сложи едно зелено кученце на картината, за да има за какво да се хване комисията. Като препоръча махане на кученцето, картината си остава същата, но вече е одобрена.
Класика!

Вестник "Политика", 19-26.12.2008 г.


Тагове:   БСП,   отпред,   Опашката,   отряза,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gecheva
Категория: Политика
Прочетен: 195806
Постинги: 174
Коментари: 108
Гласове: 845
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930