Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2009 16:21 - Бог и Мавриков да ни пазят
Автор: gecheva Категория: Политика   
Прочетен: 737 Коментари: 0 Гласове:
0



Преди доста години вестник "Стършел" имаше рубрика със заглавие "Помощ, обслужват ни!". Днес всяка медиа изнася случаи на драстично нарушаване на потребителските ни права. Истината е, че ако по-активно ги търсим, по-бързо ще имаме истинско, работещо гражданско общество.
Но за да бъдем по-активни, трябва да сме достатъчно информирани.
Може би няма да е зле всеки да си запише на лесно място телефонният номер на комисията за защита на потребителите ­ 070011122. И винаги, когато са нарушени правата му, да сигнализира. Без масиран граждански натиск ще си останем жертва на десетките хиляди едри и по-дребни мошеници, препитаващи се на гърба на потребителя, богатеещи поради незнанието или пасивността на обикновения човек.
Пък и не е само държавната комисия. Не е и нормално да се оставя само на нея целият контрол. Обществото би трябвало да прояви зрялост, да търси и неправителствените организации, и медиите, за да има ефект.
Производители и търговци ни правят на маймуни, особено по време на празници. Те са истинска джунгла, в която и през ум не ти минава да си търсиш правата, а само да оцелееш.
Таксита отказват курсове, магазини продават некачествени стоки или такива с изтекъл срок на годност, така наречените промоции са шашма за олигофрени. А за обявяване на истинския състав на хранителните продукти само можем да чакаме още някоя и друга година, докато не бъде наложена някаква евросанкция.
Какви ли не издевателства се случват в скъпата татковина, а хората чакат някой да ги защити. Да, може би донякъде държавата е длъжник на своите граждани. Защото дори да се жалваш, виновните рядко биват открити. А ако бъдат, санкциите са направо смешни. Никой не е вкаран в затвора, защото е причинил някому хранително отравяне. Никой месарски цех не е затворен, защото тъпче колбасите с боклуци. Никой търговец, продаващ китайски стоки с български етикет, не е наказан с каквото и да било. Е как да не се шири мошеничеството, след като няма кой да го накаже?
Мавриков, любимецът на народа от "Господари на ефира", остава сред малцината, в които гражданите вярват. Знаят, че ако той покаже по телевизията несправедливостта, на която са станали жертва, ще има ефект. Може би пътят към гражданското общество, както и този към демокрацията изобщо, ще трябва да мине през телевизионния екран, през медиите като цяло.
Бог и Мавриков да ни пазят!

Вестник "Политика", 3-9.01.2009 г.


Тагове:   Бог,   Мавриков,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gecheva
Категория: Политика
Прочетен: 195769
Постинги: 174
Коментари: 108
Гласове: 845
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930